GOCA Vlaanderen Academy
Bij de oprichting van GOCA Vlaanderen in 2019, werd de GOCA Vlaanderen Academy in het leven geroepen. Hiermee werd de expertise van de R&D-afdeling gekoppeld aan het vormingscentrum, om de medewerkers van de leden-ondernemingen nog beter te kunnen ondersteunen. De synergie van de R&D-afdeling met de expertenteams Autokeuring en Rijbewijs werd daarbij verder uitgediept.
Het vormingscentrum staat in voor de coördinatie, organisatie en ontwikkeling van opleidingen voor de inspecteurs van de autokeuring en de examinatoren voor het rijbewijs. Het doel is om permanent een kwaliteitsvolle service te garanderen aan de klanten van de leden-ondernemingen.
Het opleidingsaanbod bestaat uit promotieopleidingen en bijscholingen. De promotieopleidingen vormen de basis voor elke functie in de sector. De bijscholingen zorgen ervoor dat de kennis van de medewerkers op peil gehouden en verder verfijnd wordt.
De promotieopleidingen tot inspecteur voor de autokeuring omvatten een traject van enkele jaren. Eerst volgt elke medewerker 4 modules met telkens een daaraan gekoppeld examen. Na het slagen van een afsluitend maturiteitsexamen kan de medewerker als adjunct-inspecteur zelfstandig een deel van de auto keuren. Eenzelfde traject zal hij, na een aantal maanden ervaring als adjunct-inspecteur, afleggen om te slagen als inspecteur. Aparte opleidingen en examens zijn voorzien om verder door te groeien tot expert of centrumverantwoordelijke.
De bijscholingen voor autokeuring gaan onder meer over: banden, chassis, uitlaatgassen, hybride voertuigen, ophangingssystemen, elektronische rijhulpsystemen, verlichting, remmen, tachografen en snelheidsbegrenzers.
De promotieopleidingen voor examinator zijn gekoppeld aan de rijbewijscategorieën, waarbij rijbewijs B (personenwagen) de basis vormt. Elke examinator voor een bepaalde rijbewijscategorie voldoet ook aan alle kwalificaties die bij het rijbewijs horen, zoals vakbekwaamheid. Voor de promotieopleidingen C (vrachtwagen) en D (autobus) wordt samengewerkt met De Lijn en de VDAB, experten in deze vakgebieden. Ook voor de examinatoren zijn er aparte opleidingen en examens voorzien om te evolueren naar centrumverantwoordelijke.
De bijscholingen voor de examinatoren gaan onder meer over: risico-inschatting, defensieve rijstijl, zuinig & ecologisch rijden, elektronische rijhulpsystemen, regelgeving & wegcode, uitzonderlijk vervoer, ladingszekering, en rij- & rusttijden.
opleiding en bijscholing