Wanneer rijbewijs B
Een rijbewijs B is vereist voor het besturen van:
Het rijbewijs B zal ook geldig verklaard worden voor de categorie AM.
Aan deze auto's mag een aanhangwagen worden gekoppeld met een MTM van ten hoogste 750 kg. Indien de MTM van de aanhangwagen meer dan 750 kg bedraagt, is het rijbewijs B voldoende, op voorwaarde dat de MTM van het samenstel (trekkend voertuig + aanhangwagen) ten hoogste 3.500 kg bedraagt. Daarentegen, indien de MTM van de aanhangwagen meer dan 750 kg bedraagt en de MTM van het samenstel meer dan 3.500 kg bedraagt, is het rijbewijs B met code 96 vereist.
Het rijbewijs B met code 96 is dan weer alleen voldoende op voorwaarde dat de MTM van het samenstel niet meer bedraagt dan 4.250 kg. Zoniet is het rijbewijs BE vereist.
Het rijbewijs BE is dan weer alleen voldoende op voorwaarde dat de MTM van de aanhangwagen niet meer bedraagt dan 3.500 kg. Zoniet is het rijbewijs C1E vereist behalve voor houders van een rijbewijs BE afgegeven voor 1/05/2013. De MTM van het samenstel mag niet meer bedragen dan 12.000 kg.
Het behalen van een rijbewijs B bestaat uit volgende stappen:
Vanaf 17 jaar mag u het theorie-examen afleggen in een examencentrum naar keuze.
U kan 12 uur theorieonderricht volgen in een erkende rijschool of u kan zelf voor uw theorieopleiding zorgen. Na twee mislukkingen voor het theorie-examen categorie B bent u wel verplicht 12 uur theorieonderricht te volgen alvorens u te kunnen aanbieden voor een derde poging. Dit onderricht mag voor of na de tweede mislukking zijn gevolgd. Er zijn een aantal uitzonderingen op de verplichting om theorieonderricht te volgen.
Wenst u het theorie-examen af te leggen in een vertraagde zitting?
Wenst u het theorie-examen af te leggen met een tolk?
Nadat u bent geslaagd voor het theorie-examen, kan u kiezen tussen een praktische scholing met een erkende rijschool of een scholing met begeleider.
Bent u al houder van een buitenlands rijbewijs?
Alle informatie over het theorie-examen vindt u in onze informatiebrochure bovenaan deze pagina.
Kiest u voor een praktische scholing zonder begeleider, dan moet u eerst ten minste 20 uur praktijkonderricht volgen bij een erkende rijschool en houder zijn van een bekwaamheidsattest, afgeleverd door deze rijschool.
Als u bent geslaagd voor het theorie-examen, houder bent van het bekwaamheidsattest en ten minste 18 jaar oud bent, kunt u een voorlopig rijbewijs “zonder begeleider” aanvragen bij uw gemeentebestuur. Het voorlopig rijbewijs “zonder begeleider” is 18 maanden geldig.
Eenmaal houder van uw voorlopig rijbewijs, mag u de weg op! U mag alleen rijden, of vergezeld door maximum 2 personen. Beide personen moeten voldoen aan de voorwaarden om begeleider te mogen zijn.
Na ten minste 3 maanden stage (5 maanden vanaf 01/03/2024 ) mag u het praktijkexamen afleggen.
Bent u gestart met een scholing zonder begeleider, maar wilt u later toch overstappen naar een scholing met begeleider?
Alle informatie over de scholingsmethodes vindt u in onze informatiebrochure bovenaan deze pagina.
Kiest u voor een praktische scholing met begeleider, dan mag u één of twee personen kiezen als begeleider.
Als u bent geslaagd voor het theorie-examen, kunt u een voorlopig rijbewijs “met begeleider” aanvragen bij uw gemeentebestuur. Uw begeleider(s) zal(zullen) vermeld worden op de achterzijde van uw voorlopig rijbewijs. Het voorlopig rijbewijs “met begeleider” is 36 maanden geldig.
Om een voorlopig rijbewijs te kunnen verkrijgen, moet u een verklaring op eer ondertekenen nadat u de folder over de minimumnormen hebt gelezen.
Eenmaal houder van uw voorlopig rijbewijs, mag u de weg op! Let wel, u moet altijd vergezeld zijn van ten minste één van uw begeleiders en/of van een gebrevetteerde rijinstructeur! Niemand anders dan deze personen mag in het voertuig plaatsnemen.
Na ten minste 3 maanden stage (5 maanden vanaf 01/03/2024) en pas vanaf de leeftijd van 18 jaar, mag u het praktijkexamen afleggen.
Bent u gestart met een scholing met begeleider, maar wilt u later toch overstappen naar een scholing zonder begeleider?
Alle informatie over de scholingsmethodes vindt u in onze informatiebrochure bovenaan deze pagina.
Het vormingsmoment is verplicht voor begeleiders van kandidaat-bestuurders die een praktijkexamen afleggen met een geldig voorlopig rijbewijs 36 maanden of 12 maanden afgeleverd vanaf 1/03/2024.
De begeleider ontvangt een begeleidersattest na het volgen van een opleiding van 3 uur bij een erkende rijschool of een erkende lesgever. Het is 10 jaar geldig. Het vormingsmoment kost 20 euro.
U moet als begeleider minstens 5 maanden voor het praktijkexamen van uw kandidaat-bestuurder het vormingsmoment gevolgd hebben.
Meer details over het vormingsmoment kan u hier terugvinden.
De meest gestelde vragen (Q&A) kan u op deze link lezen.
Het praktijkexamen bestaat uit 2 proeven: de GOCA-Risk Perception Test en een proef op de openbare weg. Pas nadat u beide proeven hebt afgelegd, krijgt u uw resultaat.
De GOCA-Risk Perception Test kan voor of na de proef op de openbare weg plaatsvinden. Informeer hierover verder bij het examencentrum waar u het praktijkexamen zal afleggen. Het praktijkexamen kan afgelegd worden in een examencentrum naar keuze.
Na elke 2 opeenvolgende mislukkingen voor het praktijkexamen categorie B bent u telkens verplicht 6 uur praktijkonderricht te volgen alvorens u te kunnen aanbieden voor een nieuwe poging.
Wenst u het praktijkexamen af te leggen met een tolk?
Bent u al houder van een buitenlands rijbewijs?
Alle informatie over het praktijkexamen vindt u in onze informatiebrochure bovenaan deze pagina.
De GOCA-Risk Perception Test is een proef die u aflegt op een computer, waarbij u moet aangeven welke mogelijke gevaren u hebt gezien tijdens een filmpje van ongeveer 30 seconden.
Zo verloopt de GOCA-Risk Perception Test:
Alle informatie over de GOCA-Risk Perception Test vindt u in onze informatiebrochure bovenaan deze pagina.
Tijdens de proef op de openbare weg moet u vergezeld zijn van één van uw begeleiders. Bent u houder van een voorlopig rijbewijs “zonder begeleider”, dan moet u vergezeld zijn van een begeleidende persoon die voldoet aan de voorwaarden om begeleider te mogen zijn of van een instructeur van de erkende rijschool.
De proef op de openbare weg duurt ongeveer 40 minuten en omvat het uitvoeren van voorafgaande controles en 2 manoeuvres in beweging. Ook zal u gedurende 10 à 15 minuten zelfstandig moeten rijden, op basis van de instructies van een gps en wegwijzers.
Alle informatie over de proef op de openbare weg vindt u in onze informatiebrochure bovenaan deze pagina.
Nadat u geslaagd bent voor het praktijkexamen, krijgt u een formulier “Aanvraag om een rijbewijs”. Dit formulier moet u binnen de 3 jaar indienen bij uw gemeentebestuur om een rijbewijs te verkrijgen.
Pas wanneer u houder en drager bent van een rijbewijs, mag u rijden op de openbare weg!
6 tot 9 maanden nadat u het rijbewijs B hebt verkregen in Vlaanderen, moet u een terugkommoment volgen als u aan de volgende 3 voorwaarden voldoet:
Het terugkommoment is een verplichte opleiding van 4 uur, bestaande uit een groepsgesprek over o.m. uw attitude op de weg en praktijkoefeningen op een afgesloten terrein.
Meer details over het terugkommoment, procedures en erkende organisaties kunt u hier terugvinden.
U kan hier ook de folder downloaden.