Algemene informatie
Elke bestuurder die gevaarlijke goederen wil vervoeren over de weg, moet beschikken over een ADR-opleidingsgetuigschrift. Dat kan bekomen worden via het volgen van een verplichte opleiding gevolgd door een ADR-examen. Een ADR-opleidingsgetuigschrift is 5 jaar geldig. Om dit te verlengen dient de bestuurder, voor de vervaldatum van het getuigschrift, een bijscholingscursus te volgen en opnieuw te slagen voor het ADR-examen. De ADR-examens om het ADR-opleidingsgetuigschrift te bekomen of te verlengen zijn identiek.
Men onderscheidt 3 categorieën op een opleidingsgetuigschrift: colli (cat. I), tank (cat. II) en vloeibare brandstoffen (cat. IV). Om deze categorieën gevalideerd te zien op het opleidingsgetuigschrift, moet de kandidaat slagen voor respectievelijk een ADR-examen colli (cat. I), een ADR-examen tank (cat. II) of een ADR-examen vloeibare brandstoffen (cat. IV). Een kandidaat kan pas worden toegelaten tot een examen tank (cat. II) als hij sinds minder dan 5 jaar geslaagd is voor een examen colli (cat. I).
Waar kan het ADR-examen afgelegd worden?
De ADR-examens kunnen vanaf 2024 afgelegd worden in de 16 Vlaamse examencentra.
Wanneer kan het ADR-examen afgelegd worden?
Op weekdagen, tijdens de openingsuren van de examencentra, maar altijd op afspraak. Afspraken kunnen online of telefonisch gemaakt te worden met het examencentrum.
Voor te leggen documenten
Belangrijk!
De kandidaat controleert steeds op voorhand zijn/haar dossier in 'Mijn Burgerprofiel' om zeker te zijn dat hij/zij voldoet aan de voorwaarden om het ADR-examen van de gewenste categorie(ën) af te leggen. In het examencentrum zullen de toegangsvoorwaarden eveneens worden gecontroleerd. Indien de voorwaarden niet voldaan zijn, zal het ADR-examen niet kunnen plaatsvinden maar zal de afspraak toch betaald moeten worden.
Het examen
Elk ADR-examen bestaat uit meerkeuzevragen en verloopt volledig digitaal. Afhankelijk van het type examen krijgt de kandidaat 20 of 25 vragen die beantwoord moeten worden binnen een tijdspanne van 90 minuten. Na beëindiging van het examen wordt onmiddellijk het behaalde resultaat weergegeven. Indien de kandidaat zich inschrijft voor het examen colli (cat. I) en het examen tank (cat. II), dan zal hij pas worden toegelaten voor het examen tank (cat. II) als hij/zij geslaagd is voor het examen colli (cat.I).
Het ADR-examen kan alleen in het Nederlands afgelegd worden. Er is geen mogelijkheid om gebruik te maken van een audiovertaling Frans, Duits of Engels.
Het ADR-examen is een 'open-boek-examen', de kandidaat kan gebruik maken van een cursus (zonder notities). Het gebruik van elektronische middelen is verboden (met uitzondering van een eenvoudig rekentoestel) en leidt tot uitsluiting voor het ADR-examen.
Elke onregelmatigheid die wordt vastgesteld, leidt tot onmiddellijke stopzetting van het ADR-examen en een nulscore. Met onregelmatigheid wordt bedoeld:
Kostprijs
ADR-examen colli (cat. I): 97 euro, btw incl.
ADR-examen tank (cat. II): 97 euro, btw incl.
ADR-examen vloeibare brandstoffen (cat. IV): 97 euro, btw incl.
Opleidingsgetuigschrift: eenmalig 25 euro, btw incl.
Certificaat
Na een geslaagd examen zal uw ADR-certificaat aangetekend verstuurd worden. De druk en de verzending van het certificaat nemen enkele werkdagen in beslag. Als u afwezig bent, zal bpost een bericht achterlaten met de vraag om uw certificaat tijdig in een afhaalpunt op te halen. Bij vragen over uw ADR-certificaat gelieve contact op te nemen met de bevoegde overheid via adr@mow.vlaanderen.be
Beroepsprocedure
De kandidaat die niet geslaagd is voor het ADR-examen, of op basis van de vaststelling van een onregelmatigheid een nulscore heeft ontvangen, kan binnen de 10 werkdagen elektronisch een schriftelijk en gemotiveerd beroep aantekenen bij de examencommissie via adr@mow.vlaanderen.be. De examencommissie neemt een beslissing binnen de 10 werkdagen na ontvangst van de klacht.
Alle informatie over het vervoer van gevaarlijke goederen over de weg, is hier terug te vinden (inclusief het examenreglement).