De tweedehandskeuring is enkel van toepassing op personenauto’s, kampeerauto’s, lichte vrachtauto’s en motorfietsen. Voor andere voertuigen, kan u hier de procedure voor een verkoop vinden.
Kentekenbewijzen afgeleverd sinds 1 september 2013, bestaan uit twee delen. Beide delen moeten in dat geval voorgelegd worden bij een verkoop. Als u het kentekenbewijs kwijt bent, ga dan naar de politie voor een attest van verlies en vraag hiermee een duplicaat aan bij de DIV.
Dit document wordt door de fabrikant afgeleverd en bevat technische gegevens van het voertuig. Voertuigen die eerder ingeschreven waren in een lidstaat van de Europese Unie moeten dit document niet hebben. Als u het certificaat van overeenstemming of het gelijkvormigheidsattest kwijt bent, vraag dan een duplicaat aan bij de fabrikant.
Is het tweedehandsvoertuig nog ingeschreven en verzekerd?
Bied het voertuig dan aan met zijn huidige kentekenplaat. Dat hoeft geen Belgische kentekenplaat te zijn. Dat kan ook een buitenlandse en/of een tijdelijke kentekenplaat zijn (bijvoorbeeld een transitplaat), zolang deze maar geldig is op Belgisch grondgebied.
Is het tweedehandsvoertuig niet meer ingeschreven? Dan zijn er drie mogelijkheden:
Is het voertuig minder dan twee maanden geleden gekeurd (in een lidstaat van de Europese Unie) én hebt u een groen keuringsbewijs met normale geldigheid? Dan komt u in aanmerking voor een vereenvoudigde 'visuele keuring'.
Bij een overdracht naar de echtgenoot, wettelijk samenwonende of kind, is geen tweedehandskeuring vereist en kan de verzekeraar het voertuig bij de DIV inschrijven.
Bij de inschrijving moet een van volgende documenten bijgevoegd worden:
Als de kentekenplaat niet wordt overgenomen, moet er wel nog een administratieve keuring plaatsvinden. Een kentekenplaat van het oude Belgische model, moet verplicht vervangen worden door een Europees model.
Bij een overdracht van kind naar ouder blijft de normale procedure van tweedehandskeuring van toepassing.